Верховний суд Колорадо заборонив Трампу брати участь у виборах президента

Верховний суд Колорадо заборонив Трампу брати участь у виборах президента

Президенту Сполучених Штатів Америки у 2017-2021 рр. Дональду Трампу заборонили брати участь у президентських виборах. Відповідне рішення ухвалив Верховний суд Колорадо, повідомляє CNN.

На думку суду, Трамп є неприйнятним кандидатом відповідно до 14-ї поправки через причетність до штурму Капітолію. Рішення Верховного суду Колорадо не є обов'язковим для усіх штатів. Проте у Колорадо ім'я Трампа виключать з виборчого бюлетеню під час голосування у 2024 році.

Представники виборчої комісії Колорадо повідомили, що відповідно до закону мають час до 5 січня для вирішення питання зі списком кандидатів для праймеріз, які відбудуться у березні.

"Президент Трамп не просто підбурював повстання. Навіть коли облога Капітолію була повністю розгорнута, він продовжував її підтримувати, неодноразово вимагаючи, щоб віце-президент (Майк) Пенс відмовився виконувати свій конституційний обов’язок, і викликаючи сенаторів, щоб переконати їх припинити підрахунок голосів виборців. Ці дії являли собою відкриту, добровільну і безпосередню участь у повстанні", - зазначили у суді.

Також суд визнав беззаперечними подані докази, які підтверджують, що "президент Трамп брав участь у повстанні".

У Трампа відреагували на рішення Верховного суду Колорадо та заявили, що вже готують апеляцію.

"Верховний суд Колорадо виніс абсолютно неправильне рішення, і ми негайно подамо апеляцію до Верховного суду Сполучених Штатів і одночасний запит на призупинення цього глибоко недемократичного рішення. Ми повністю впевнені, що Верховний суд США швидко винесе рішення на нашу користь і нарешті покладе край цим неамериканським позовам", - заявив представник Трампа Стівен Ченг.

Як відомо, 14-та поправка була ратифікована після Громадянської війни у США. У ній вказується, що чиновникам, які принесли присягу, заборонено обіймати посади у разі їхньої участі у повстанні.

Раніше "Ми-Україна" писали, що за президентства Дональда Трампа з Білого дому зникли секретні документи про російських агентів.

Головне