Верховна Рада схвалила зміни до Кримінального кодексу через Римський статут

Верховна Рада схвалила зміни до Кримінального кодексу через Римський статут

Верховна Рада України підтримала зміни до Кримінального кодексу, які приведуть його у відповідність до норм Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомляють народні депутати України.

У середу, 9 жовтня, Рада в другому читанні підтримала законопроєкт №11484 щодо внесення змін до кримінального законодавства у зв’язку з ратифікацією Римського статуту. "За" проголосували 228 народних депутатів.

Цей законопроєкт має на меті привести українське законодавство у відповідність до норм Римського статуту, уточнити термінологію та визначити покарання за злочини, такі як геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії.

Відповідно до ухваленого закону, за злочини проти людяності буде передбачена кримінальна відповідальність. Зокрема, посилюється відповідальність військових командирів, підлеглі яких вчинили злочини проти цивільних. Також вводиться командна відповідальність, що означає, що командири нестимуть відповідальність за воєнні злочини своїх підлеглих, навіть якщо не були безпосередньо причетні до їх скоєння, але знали про них та ігнорували їх.

Крім того, зміни передбачають уточнення процедури розслідування кримінальних справ і механізмів для забезпечення співпраці з Міжнародним кримінальним судом.

Римський статут - це міжнародний договір, який заснував Міжнародний кримінальний суд. Він визначає порядок роботи суду, а також визначає злочини, які підпадають під його юрисдикцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: що дасть ратифікація Римського статуту та чим це допоможе під час війни

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект, який дозволяє укладати угоди зі слідством у корупційних справах, документ підтримали НАБУ, САП та антикорупційні громадські організації.

Головне