Венесуела вимагає арешту президента Аргентини через "вкрадений" літак

Венесуела вимагає арешту президента Аргентини через

Влада Венесуели видала міжнародний ордер на арешт президента Аргентини Хав'єра Мілея, його сестри Каріни та міністра безпеки Патрісії Буллріч. Їх звинувачують у "викраденні" венесуельського літака, пише Buenos Aires Herald.

Генпрокурор Венесуели Тарек Сааб оголосив про ордери на арешт на прес-конференції, назвавши Мілея "фашистським неонацистом" і "викрадачем літаків".

"Трьох аргентинських чиновників звинувачують у тяжкому пограбуванні, незаконному втручанні, незаконному позбавленні волі, злочинній змові та приведенні літака в непридатність, серед інших злочинів", - йдеться у тексті видання.

Разом з тим Венесуела розпочала розслідування можливих порушень прав людини урядом Мілея, звинувачуючи його в жорстких заходах економії.

Конфлікт виник навколо літака Boeing 747-300 венесуельської державної вантажної компанії Emtrasur, який був конфіскований в Аргентині в 2022 році за підозрою у зв'язках з міжнародним тероризмом. У лютому 2024 року літак був переданий США.

Нагадаємо, ордер на арешт Мілея був виданий невдовзі після того, як аргентинська прокуратура видала такий самий на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро та інших високопосадовців його уряду. Прокурори ініціювали розслідування звинувачень у тортурах, висунутих шістьма венесуельськими громадянами, які наразі мешкають в Аргентині. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, на початку місяця Сполучені Штати конфіскували літак, яким користувався Мадуро, і перевезли його до Флориди. У США дійшли висновку, що купівля борту порушувала американські санкції. 

 

Головне