Венесуела посилила репресії після "виборів Мадуро", - ООН

Венесуела посилила репресії після

Уряд президента Ніколаса Мадуро посилив репресивну тактику для придушення мирних протестів і збереження влади після суперечливих виборів у Венесуелі в липні. Про це йдеться у свіжій доповіді ООН, пише Reuters.

Виборчі органи країни оголосили переможцем Мадуро, не оприлюднивши всіх результатів. Натомість опозиція заявила, що її кандидат Едмундо Гонсалес здобув впевнену перемогу, і підрахунки це підтверджують. Під час протестів загинуло понад два десятки людей, 2400 були заарештовані.

Місія ООН з встановлення фактів, якій відмовили у доступі до Венесуели, опитала кілька сотень людей дистанційно або в третіх країнах. Вона повідомила, що влада намагалася розколоти опозицію, заблокувати незалежну інформацію та зупинити протести.

"Ми стикаємося з систематичними, скоординованими та навмисними репресіями з боку уряду Венесуели, який реалізує свідомий план придушення будь-якої форми інакомислення", - заявила журналістам у Женеві голова місії Марта Валінас.

За даними місії, 24 з 25 смертей були спричинені вогнепальними пораненнями, переважно в шию. Арешти в рамках операції "тук-тук" - несподівані візити до будинків критиків уряду - часто зачіпали звичайних громадян у бідних кварталах.

Уряд Мадуро звинуватив правих "екстремістів" і "фашистів", підбурюваних з-за кордону, в останньому спалаху насильства в південноамериканському виробнику нафти, де за час його більш ніж десятирічного правління хвилі протестів були придушені.

У доповіді ООН зазначається, що репресії навколо виборів були організовані Мадуро і стали новою віхою в погіршенні верховенства права у Венесуелі.

"Основні органи державної влади відмовилися від усякої подоби незалежності і відкрито підпорядкувалися виконавчій владі", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, кандидат від опозиції Гонсалес виїхав до Іспанії і попросив притулку після того, як у Венесуелі був виданий ордер на його арешт.

Як писав "Ми-Україна" раніше, раніше цього місяця у Венесуелі, яка переживає глибоку економічну та політичну кризу, самопризначений президент Ніколас Мадуро оголосив про перенесення Різдва на 1 жовтня

Головне