Венера виявилась більш вулканічно активною, ніж вважалось досі, - вчені

Венера виявилась більш вулканічно активною, ніж вважалось досі, - вчені

Венера виявилась більш сейсмічно активною планетою, ніж вважалось раніше. Такого висновку дійшли науковці, які порівняли радіолокаційних зображень десятирічної давності, пише Reuters. 

Вчені під час аналізу знімків знайшли нові великі потоки лави на північній півкулі планети. Поєднавши нові дані із попередніми, вони виявили, що "вулканічну активність Венери можна порівняти з Земною". 

"Ці результати значно змінюють наше розуміння ступеня вулканічної активності Венери, припускаючи, що вона може бути набагато активнішою, ніж вважалося раніше", - вказав планетолог Давіде Сульканезе з Університету д'Аннунціо в Пескарі.

Нові потоки лави були помічені в двох місцях:

  • одним є них є вулкан Сіф Монс, ширина якого складає близько 300 км. Він розміщується у регіоні під назвою Ейстла Реджіо. 
  • друге - це вулканічна рівнина в регіоні під назвою Ніобе-Планітія. 

"Це є прямим доказом вулканічної активності, що триває на Венері, заснованим на попередніх доказах, таких як зміни вмісту діоксиду сірки в атмосфері, дані про теплові викиди на поверхню і особливо докази деформації вулканічного жерла, що спостерігається в Ейстла Реджіо", - зауважив Сулканес. 

Дослідження процесів виверження вулканів дозволяє отримати глибші знання про внутрішні теплові потоки, що існують у надрах планети, а також краще зрозуміти характер геологічних явищ і перетворень, які відбуваються в її корі та мантії.

Атмосфера Венери, що складається переважно з вуглекислого газу, є надзвичайно щільною. Це призводить до незбалансованого парникового ефекту, через який утримується велика кількість тепла, роблячи цю планету найбільш спекотною в Сонячній системі. Сулканесе наголосив, що причини різної еволюційної долі Венери та Землі досі є предметом дискусій серед науковців. Він  відзначив, що заплановані найближчими роками місії НАСА та Європейського космічного агентства "допоможуть краще зрозуміти, чому ці дві споріднені планети зазнали такої різної долі".
 
Як писав "Ми-Україна" раніше, дві команди науковців знайшли у космічному просторі планету, яка є "потенційно придатною для життя" людей.  За розмірами вона дещо трохи менша за Землю, але більша за Венеру і розташована за 40 світлових років від нашої планети. 
 
 

Головне