Вчені з’ясували, чому люди люблять боятися

Вчені з’ясували, чому люди люблять боятися

Людям подобається відчувати страх, бо вони отримують відчуття гострих емоцій без ризику для життя. Під час "відчуття небезпеки" тіло виділяє адреналін, а після - дофамін, що приносить відчуття полегшення.

Про це повідомляє Science Alert.

Компанія America Haunts, яка спеціалізується на організації святкувань Хелловіну, підрахувала, що американці витрачають понад 500 мільйонів доларів щороку на відвідування будинків з привидами, прагнучи "полоскотати собі нерви". А прихильники жанру жахів не обмежуються лише сезоном — вони захоплюються фільмами, шоу та книгами в цьому жанрі цілий рік.

Для деяких людей це може здатися незрозумілим. Адже реальні жахи, такі як насильство, війни та інші трагедії, вже існують у нашому світі. Чому ж шукати вигаданий страх, коли навколо стільки справжніх страждань?

Фахівець з психології розвитку та письменник трилерів вважає, що взаємозв'язок між психологією і страхом досить цікавий. Існує теорія, що емоції, зокрема страх, еволюціонували для того, щоб допомагати людям виживати. Відчуття страху в контрольованих умовах може бути способом потренуватися справлятися з реальними небезпеками.

Контрольований страх — це ситуація, коли ми свідомо вступаємо у небезпечне середовище, яке ми можемо залишити в будь-який момент: вимкнути телевізор, закрити книгу або вийти з будинку з привидами. Це дозволяє відчути фізичний ефект страху, але без реальної загрози.

Коли людина відчуває небезпеку, її тіло реагує на ситуацію, виділяючи адреналін і готуючи до дій: серце б'ється частіше, дихання стає глибшим, а кров'яний тиск підвищується. Але коли людина стикається зі страхом у безпечних умовах — як у фільмах - вона отримує таке ж відчуття гострих емоцій, але без ризику для життя. Після цього організм виділяє дофамін, що приносить задоволення і відчуття полегшення.

Дослідження показали, що після відвідування будинків з привидами люди мали меншу мозкову активність і відчували зниження тривожності.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, китайці створили найпотужніший у світі магніт, чиє поле у 800 000 разів сильніше за Земне.

Головне