Вбережуть ноги під час вибуху: харківські розробники створили незвичайні чоботи-павуки. ФОТО

Вбережуть ноги під час вибуху: харківські розробники створили незвичайні чоботи-павуки. ФОТО

У Харкові створили незвичайні чоботи-павуки, які здатні вберегти ноги у разі вибуху протипіхотної міни. Про це повідомляє кореспондентка "Ми-Україна" Ірина Антонюк, яка особисто змогла побачити розробку.

Чоботи вже випробували на полігоні - під них закладали вибухову речовину та підривали. У них відірвало лапки, зламало корпус, але кріплення та взуття було цілим. Також у манекена було пошкоджено ногу, однак вона залишилася на місці. Тобто у разі реального вибуху у людини, яка буде в таких чоботах, ногу може пошкодити, однак ампутація потрібна не буде.

Розробник чобіт Ігор Єфименко вирішив створити захист від маленьких мін після того, як його родичу відірвало пальці міною-пелюсткою. Саме сапери підказали йому, що такі раніше виготовляли в Канаді, однак швидко згорнули виробництво. Канадські чоботи інженери з Харкова узяли за прототип, але вдосконалили - забрали всі металеві деталі, щоб під час вибуху вони не травмували ногу і зробили ширші лапки. Деталі для чобіт друкують на 3-D принтері.

"Всі принтери друкують дві деталі - ноги та шишки. Дві пари ми друкуємо за добу", - розповіли розробники.

Найбільше технологи переймалися, що пластик не впорається з навантаженням. Однак після низки випробувань точно знають, що кожен чобіт здатен витримати близько 200 кг ваги.

"Танцювати в них не дуже зручно, але ходити можна і треба", - жартують розробники.

Те, що чоботи дійсно здатні вберегти ноги підтверджує і державний сертифікат якості. Коштує одна пара таких чобіт 15 тисяч гривень. Українці вже розкупили 200 таких. Найбільше - у Херсон. Останні готові "павуки" забрали харківські рятувальники. Тож інженери друкують вже наступну партію. 

Як повідомляли "Ми-Україна", російські міни з Чорного моря можуть становити загрозу для країн Європейського Союзу.

Головне