Варшава обмежить в'їзд старих авто в середмістя: що відомо

Варшава обмежить в'їзд старих авто в середмістя: що відомо

Варшава готується здійснити революційний крок у боротьбі за чисте повітря. З 1 липня 2024 року в центрі польської столиці запрацює "Зона чистого транспорту" (Strefa Czystego Transportu), яка стане першою подібною ініціативою не лише в Польщі, а й у всій Східній Європі, пише The Mayor.

Ця програма спрямована на поступове обмеження руху старих автомобілів, які є основними забруднювачами повітря. На першому етапі заборона торкнеться дизельних авто, старших за 18 років, та бензинових - старших за 27 років. За оцінками міської влади, це складає близько 3% приватних автомобілів, що зараз курсують вулицями Варшави.

Програма розрахована на довгострокову перспективу з поетапним посиленням обмежень. Так, до 2032 року планується заборонити рух "дизелів" старших 11 років та бензинових автівок, вік яких перевищує 17 років. Ці заходи, за прогнозами, призведуть до зниження викидів оксидів азоту на 11% та твердих частинок на 20% на початку наступного десятиліття.

"Зона чистого транспорту" охопить територію в 37 квадратних кілометрів, що становить 7% площі Варшави. Вона включатиме весь центральний район та частини прилеглих кварталів.

Важливо відзначити, що влада міста підходить до впровадження обмежень з розумінням потреб місцевих жителів. Варшав'яни, які сплачують податки в столиці, будуть звільнені від виконання вимог зони на перших двох етапах її введення - до січня 2028 року. Це дозволить поступово адаптувати населення до нових умов.

Для контролю за дотриманням правил по периметру зони будуть встановлені камери, які фіксуватимуть номерні знаки автомобілів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 22 червня П=президент Володимир Зеленський звільнив посла України у Польщі Василя Зварича. 

Головне