Вагнерівці у пастці: в ISW сумніваються в “обіцянках” Путіна щодо найманців

Вагнерівці у пастці: в ISW сумніваються в “обіцянках” Путіна щодо найманців

Москва потребує сил ПВК "Вагнер" для продовження війни в Україні та підтримки низки міжнародних операцій. А відтак обіцянки Володимира Путіна щодо можливості найманців вільно їхати у Білорусь за своїм ватажком виглядають сумнівними у довгостроковій перспективі. По це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики переконані, що частина "вагнерівців" обере виїхати в росії в Білорусь услід за Євгеном Пригожиним, Кремль, своєю чергою, вважати їх зрадниками, "незалежно від того, чи він почне проти них негайні дії проти них чи ні".

У звіті наголошується на тому, що Білорусь не здатна буде захистити "вагнерівців", якщо Кремль змінить думку - обвинуватить найманців у держзраді, і почне вимагати їх екстрадиції

"Білорусь не надасть бійцям Пригожина справжнього притулку, якщо Кремль тиснутиме. Путін може представити Білорусь в якості притулку для "вагнерівців", як пастку... Персонал "групи Вагнера" в Білорусі навряд чи залишиться в безпеці від російських розпоряджень про екстрадицію, якщо Путін відмовиться і звинуватить їх у державній зраді", - вказано у ньому.

Аналітики вважають, що особиста "неуточнена обіцянка" Путіна, яку той дав "вагнерівцям", дуже сумнівно має довгострокову цінність.

"Майбутнє "групи Вагнера" неясно, але, швидше за все, до нього не увійде Євген Пригожин і, можливо, вона більше не існуватиме як окрема чи унітарна організація", - вказано у звіті ISW.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у вчорашньому екстреному зверненні до народу Путін запропонував найманцям ПВК "Вагнер" або приєднатись до Міноборони рф,або піти в Білорусь. "Вагнерівців він назвав патріотами росії, яких "використали втемну проти своїх братів по зброї", а "братовбивства", за його словами", хотіли "неонацисти в Києві", Захід та націонал-зрадники.

Головне