"Вагнерівці" у Білорусі не мають зброї, - Міноборони Литви

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що "вагнерівці", які наразі перебувають у Білорусі, не мають на руках зброї.

Про це повідомило видання LRT. За словами очільника литовського Міноборони, поява найманців ПВК "Вагнер" у Білорусі принципово не вплине на безпекову ситуацію в регіоні.

"Я б не назвав їх підрозділами, я б назвав їх групами, які без озброєнь, боєприпасів та тилового забезпечення перекидаються в Білорусь, кількість невелика. Це принципово не змінює ситуацію в регіоні, яка ускладнилася від початку агресії росії проти України", - зазначив Анушаускас.

При цьому він пояснив, що російська військова присутність у Білорусі скоротилася. Це пояснюється тим, що солдатів, які раніше були привезені для навчань, повернули у росію.

"Ризик був високий, коли 40 тис. російських солдатів, ще й з усіма боєприпасами, важким озброєнням, авіацією були у нас під боком півтора року тому. Порівнювати ці групи з тими потужностями… Якщо ми боїмося у тисячу разів меншої групи, то, чесно кажучи, цього не повинно бути", - додав міністр.

За його словами, ПВК "Вагнер" у Білорусі, найімовірніше, буде намагатися створити свою логістичну базу для операцій в Африці.

"Вони були роззброєні в росії, у них забрали боєприпаси та важке озброєння. Все залишилося в росії. Видно, що жодної домовленості про те, щоб вони приїхали до Білорусі зі зброєю, не було", - резюмував Анушаускас.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, розвідка підтвердила дані про наявність кількох сотень найманців ПВК “Вагнер” в Білорусі. Речник ДПСУ допустив, що білоруський режим зможе використати “вагнерівців” для “більш серйозних речей”. Для прикладу, найманців можна буде застосувати для дестабілізації ситуації на спільних з Україною або іншими “сусідами” ділянках держкордону. Демченко підкреслив, що наразі бойовики “Вагнера” перебувають за “сотні кілометрів від кордону нашої держави”.

Головне