В ЗСУ пояснили оновлену процедуру звільнення військових у запас після висновку ВЛК

В ЗСУ пояснили оновлену процедуру звільнення військових у запас після висновку ВЛК

Офіцерка Збройних Сил України Оксана Горбач пояснила, як зміниться процедура звільнення військових у запас. Про це вона розповіла в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” на каналі “Ми-Україна”.

"Військово-лікарська комісія може приймати рішення щодо непридатності військовослужбовця у випадку, якщо його травма чи результати оперативного втручання потребують часу для відновлення від 6 до 12 місяців. ВЛК може приймати рішення щодо тимчасової непридатності військовослужбовця. До цього часу військовослужбовець був зобов'язаний знаходитися в місці, яке було визначено командиром. Переважно це пункт постійної дислокації. І відповідно у пунктах постійної дислокації можуть бути ненаявні сервіси чи послуги, які необхідні військовослужбовцю, щоб повністю відновитися. Це можуть бути амбулаторні послуги, які не надаються у воєнний час - лікування можливе тільки стаціонарне.

Відповідно, завдяки прийнятому закону, військовослужбовець, який був визнаний непридатним з переглядом через 6 або 12 місяців, може бути звільнений в запас. І 6 чи 12 місяців, відповідно до рішення ВЛК, може проводити вдома і отримувати всі послуги, які він повинен отримувати для відновлення здоров'я. Через 6 або 12 місяців він повертається до ТЦК і проходить переогляд ВЛК, яка приймає рішення щодо продовження військової служби", - пояснила Горбач.

При цьому вона наголосила, що термін звільнення у запас визначає ВЛК.

"Переогляд визначається військово-лікарською комісією. Тобто військовослужбовець отримує рішення і протягом 6-12 місяців лікується. Після того він ще раз проходить ВЛК. Це обов'язково", - наголосила Оксана Горбач. 

Крім того вона додала, що ВЛК може не лише звільняти у запас, але і визнавати військовослужбовця непридатним для служби та знімати його з військового обліку.

"У випадку, якщо військовослужбовець непридатний до військової служби і ВЛК приймає таке рішення - його виключають з військового обліку. У такому випадку військовослужбовець не повинен приходити це раз на ВЛК", - наголосила офіцерка ЗСУ.

Головне