В ЄС погодилися до березня 2025 року продовжити тимчасовий захист для українців

В ЄС погодилися до березня 2025 року продовжити тимчасовий захист для українців

Країни Європейського союзу погодилися на рік продовжити тимчасовий захист для українців. Про це повідомили у пресслужбі Ради ЄС.

Згідно з оприлюдненими даними, українці матимуть тимчасовий захист в ЄС до 4 березня 2025 року.

"Щоб забезпечити визначеність для понад 4 млн українських біженців, які наразі проживають в ЄС, Рада погодилася продовжити тимчасовий захист для людей, які тікають від агресивної війни росії проти України, з 4 березня 2024 року до 4 березня 2025 року", - йдеться у повідомленні.

У той же час в.о. міністра внутрішніх справ Іспанії Фернандо Гранде-Марласка (країна наразі головує в Раді ЄС, - ред.) запевнив, що Євросоюз підтримуватиме Україну та її громадян, скільки це буде потрібно.

"Маємо необхідний час від сьогодні до березня 2025 року, щоб знайти найоптимальніший спосіб захисту українських громадян. Дуже сподіваємося, що потреби в цьому не буде, що ситуація не "загрузне", і кожен зможе повернутися в свою країну і продовжувати свої життя у мирі та безпеці", - прокоментував Гомес рішення Ради ЄС .

Як відомо, тимчасовий захист передбачає негайний та колективний захист переміщених осіб, які не можуть повернутися до країни свого походження. Механізм дозволяє переміщеним особам користуватися узгодженими правами в ЄС. Зокрема, мати доступ до житла, ринку праці, медичної і соцдопомоги та освіти для дітей.

Як повідомляли "Ми-Україна", Греція подовжила дію тимчасового захисту для українських біженців до 4 березня 2024 року. Попередній шестимісячний термін закінчився 4 вересня.

Головне