В "Укргідроенерго" оцінили, скільки потрібно грошей та часу на відбудову Каховської ГЕС

В

На те, щоб відбудувати Каховську ГЕС, яку у вівторок, 6 червня підірвали росіяни, потрібно близько мільярда доларів. На процес відновлення піде щонайменше п'ять років. Відповідні цифри навів очільник "Укргідроенерго" Ігор Сирота в інтерв'ю Forbes.

"За нашими розрахунками, щоб збудувати нову станцію, потрібно від $800 млн до $1 млрд. Крім станції, потрібно буде будувати бруківку та залізничний перехід. Усе це зруйновано. Якщо працювати 24/7, це піде п'ять років. І ми це робитимемо", - сказав він.

З "Укргідроенерго", за його словами, уже ведуть перемовини будівельники з Туреччини та Італія.

Сирота пояснив, що Каховська ГЕС відігравала важливу роль для країни, а тому не відбудовувати цей об'єкт не можна.

"Окрім стабілізуючої ролі для енергосистеми, водосховище Каховської ГЕС забезпечувало водою величезну кількість людей та підприємств. Наразі цього не буде", - зазначив він.

За словами керівника "Укргідроенерго", повністю вода відійде за 7-10 днів і далі піде в море. Затопить, за попередньою оцінкою відомства, близько 37 сіл.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна була готовою до можливої катастрофи на Каховській гідроелектростанції. Влада заздалегідь підготувалась до ймовірних наслідків, однак наслідки підриву ГЕС будуть зрозумілі через тиждень.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Мальта продовжує видавати “золоті паспорти” російським чиновникам. Для російських бізнесменів та олігархів вона стала справжнім чорним ходом до Євросоюзу.

Головне