В Україні запобігли вивезенню в Іран двигунів до військово-транспортних літаків

В Україні запобігли вивезенню в Іран двигунів до військово-транспортних літаків

Служба безпеки запобігла спробі незаконного вивезення за межі України авіаційних комплектуючих. Вони підлягають державному експортному контролю.

Про це повідомила прес-служба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, у ході комплексних заходів у Дніпрі викрито двох підприємців. Саме вони намагалися нелегально переправити до Ірану два турбореактивні авіадвигуни Д-36 для продажу.

"Встановлено, що українську продукцію фігуранти планували реалізувати іноземцям за 400 тис. дол. "Замовники" планували використати відповідне високотехнологічне обладнання на військово-транспортних літаках АН-74", - йдеться в повідомленні.

У СБУ розповіли, що для маскування злочинної діяльності зловмисники хотіли вивезти авіадвигуни з України під виглядом комплектуючих для магістральних газогонів. Для цього вони вносили недостовірні відомості до товарно-транспортних декларацій.

Однак співробітники СБУ своєчасно викрили оборудку і заблокували її. Організаторами "схеми" є двоє власників дніпровської компанії. Вона спеціалізується на вантажних перевезеннях до країн Близького Сходу і Африки.

Двигуни, які вони намагались нелегально вивезти за кордон, раніше були викрадені під час ліквідації одного з держпідприємств.

"Ділки планували зробити "косметичний" ремонт цих агрегатів і виготовити на них підроблені документи для подальшого продажу. Зловмисники зберігали авіапродукцію в ангарі на території підприємства. Саме там її виявили правоохоронці при обшуках за місцем роботи фігурантів", - повідомили в Службі безпеки.

Зараз двигуни вилучено для проведення експертиз. Пізніше буде вирішено питання щодо їх передачі на потреби оборонно-промислового комплексу України.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю). Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки викрила ще одну російську агентку. Нею виявилася голова Полтавського районного суду, яку ФСБ завербувала для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. Було встановлено, що наприкінці березня минулого року фігурантка передала окупантам інформацію про переміщення трьох бійців окремого загону спецпризначення “Азов” з Маріуполя до району Мангуша.

Головне