В Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом

В Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом

В Україні, у Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит", вперше провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України в Telegram-каналі.

“В Охматдиті вперше в Україні провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом. Маленьку пацієнтку звуть Ангеліна, їй скоро виповниться п'ять. Рік тому дівчинці поставили страшний діагноз – мармурова хвороба”, - йдеться в повідомленні.

Мармурова хвороба це рідкісне вроджене захворювання. Воно зустрічається у однієї дитини на мільйон та призводить до надмірного ущільнення кісток. Як наслідок – порушення функції органів чуттів, неврологічних розладів, ряду інших ускладнень та прогресуючої інвалідизації.

При цьому недугу виявили випадково, коли Ангеліна впала та зламала руку. За результатами рентгену лікарі запідозрили остеопетроз.

Єдиним радикальним методом лікування, як пишуть у МОЗ, який дає шанс зупинити прогресування захворювання, є трансплантація стовбурових гемопоетичних клітин. Однак ніхто з родини не підійшов Ангеліні як донор. Сумісні клітини шукали в українському та світовому реєстрах донорів. Донором для дівчинки погодився стати молодий хлопець з Польщі.

Фахівці успішно провели трансплантацію кісткового мозку. Пацієнтку вже виписали з лікарні. На неї чекає реабілітація та відновлення після важкого лікування.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Києві лікарні планують обладнати автономними сонячними електростанціями, що забезпечить їх безперебійним енергопостачанням. Мер столиці Віталій Кличко нагадав, що минулої зими Україна через ракетні обстріли часто залишалася без світла. І сонячні електростанції дозволять забезпечити енергоживлення у разі повторних відключень світла.

Головне