В Україні почали засуджувати самокатників

В Україні почали засуджувати самокатників

В Україні почали засуджувати самокатників за порушення правил дорожнього руху.

Про це повідомив Опендатабот. Як зазначається, за останні роки притягнуто до карної відповідальності чотирьох водіїв електросамокатів, здебільшого, за травмування пішоходів.

При цьому з 2023 року кермувальників електросамокатів визнано повноцінними учасниками дорожнього руху. Проте наразі чинна влада не затвердила спеціальні правила для електросамокатів.

За останні чотири роки мінімум четверо кермувальників електросамокатів притягнули до карної відповідальності за порушення чинних на транспорті правил (ст. 291 КК України). В усіх випадках винуватців аварій покарали штрафами або позбавленням волі до 2 років з "умовним" терміном.

Найчастіше самокатники отримували обвинувальні вироки за травмування пішоходів. Зокрема, один рік умовно було присуджено вінничанину, який у квітні 2022 року на орендованому самокаті травмував жінку. Вона переходила велосипедну доріжку та тротуар. Потерпіла отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості. Водночас винуватцю ДТП присудили відшкодувати жінці вартість лікування (понад 108 тис. гривень) та більше 50 тис. грн моральної шкоди. Від більш серйозних наслідків порушника врятував його вік — на момент аварії він ще був неповнолітнім.

Проте здебільшого ДТП за участі водіїв самокатів кваліфікуються як адміністративні порушення. Найчастіше самокатників притягають до відповідальності за порушення ПДР, що призвело до пошкодження транспортних засобів та іншого майна (ст. 124 КУпАП). Статтею передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі 850 гривень.

Нагадаємо, у столиці Франції Парижі від 1 вересня не можна буде орендувати електричні самокати. Місцева влада вирішила не поновлювати контракти з приватними операторами, що мають парки електросамокатів у Парижі. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, по міжнародній трасі зі Львова до Жовкви прокладуть суцільну велодоріжку через Куликів.

Головне