В Україні можуть заборонити паспорти з даними російською мовою: що про це відомо

В Україні можуть заборонити паспорти з даними російською мовою: що про це відомо

В Україні можуть зникнути паспорти старого зразка, у яких дані громадянина дублюються російською мовою. З відповідною пропозицією виступив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За його словами, він вже звернувся з проханням до Верховної Ради усунути паспорти старого зразка з інформацією про громадян російською мовою.

"Ми просимо внести зміни про положення про паспорт громадянина України, якими передбачити, що паспорт складається державною мовою згідно з ч.1 ст.8 мовного закону", - зазначив Кремінь.

Разом з тим він нагадав, що наразі в Україні є два види паспортів - паспорти старого зразка (книжечкою) та біометричні паспорти. Саме у паспортах-книжечках інформація про громадянина, прописку та місце видачі документа внесена не лише державною українською мовою, але і російською.

"Ми наполягаємо на уніфікації та приведенні у відповідність до мовного закону цієї парадигми", - наголосив Тарас Кремінь.

Як повідомляли "Ми-Україна", в Ірландії запровадять українську мову в школах із п’ятого класу. Це буде факультативна дисципліна для біженців із України.

Читайте також: Чому для України важлива українська мова

Головне