В Україні активізувалась боротьба проти незаконного збагачення: хто може стати наступним після Коломойського

В Україні активізувалась боротьба проти незаконного збагачення: хто може стати наступним після Коломойського

Після взяття під варту олігарха Ігоря Коломойського, українські слідчі органи повинні розглянути справу про найбільше банкрутство банку в історії України, яка стосується Миколи Лагуна. 

На початку вересня Ігорю Коломойському було вручено підозру від СБУ та БЕБ за шахрайство та легалізацію майна, здобутого злочинним шляхом, а сам бізнесмен опинився під вартою.

Та окрім кейсу Коломойського, існують і інші гучні справи, які мають набрати обертів з активізацією боротьби проти корупції. Найперший за об’ємом вкраденого після Коломойського - ексвласник "Дельта Банку" Микола Лагун, у справі про банкрутство "Дельта Банку". Слідство у кримінальних провадженнях щодо Миколи Лагуна йде роками, а адвокати Лагуна мають план, як закрити ці справи з процесуальних причин без вироку, - а сам Лагун втік за кордон.

"Серед причин неплатоспроможності банку - зловживання владою та виведення за кордон коштів як вкладників банку, так і отриманого від НБУ рефінансування на користь росіян", - повідомляє видання РБК та вказує, що Лагун заборгував державі півтора мільярда доларів (!).

Кошти з банку виводились на інвестиційний фонд, яким керує підсанкційний росіянин Кирил Дмітрієв. Він тепер очолює російський фонд прямих інвестицій, який уряд США назвав "гаманцем Путіна".

Перші розслідування у двох кримінальних провадженнях проти Лагуна були розпочаті у 2015 році. Одна справа стосується виведення коштів з "Дельта Банку" через кредит для ТОВ "Екоінжирінг" на суму більш ніж 200 млн гривень (що складало 23,5 млн доларів). Інша справа розслідується щодо виведення з банку коштів від НБУ на рефінансування, пов'язані суб'єкти господарювання на суму у 4,1 млрд гривень (що складало 482,4 млн доларів).

Тільки через шість років розслідування, у 2021 році, Миколі Лагуну було пред'явлено підозру у цих справах, тоді як справи з обвинуваченнями були передані в Шевченківський районнийсуд м. Києва тільки у 2023 році. Однак Микола Лагун втік з України, його адвокати присутні через раз і суд за три засідання, які розтяглися на 6 місяців, так і не зміг визначитись - чи можна розпочати розгляд справи по суті.

Видання зазначає, що навіть Коломойський, який так довго був символом безкарності, не дозволяв собі не з’являтись до суду. Лагун же, який звинувачується в особливо тяжких злочинах, легко отримав рішення суду про скасування арешту та заборони на виїзд за кордон і з мовчазної згоди прокурорів втік з України. Але в розшук, попри відсутність в судових засіданнях, його так і не оголошено.

Правозахисники вказують на реальну загрозу, що кримінальні справи проти Лагуна можуть бути завершені з надуманих підстав, адже Печерський суд вже виніс рішення про зобов’язання закрити кримінальні провадження. Нічого спільного з верховенством закону такі рішення не мають та не можуть бути підставою для того, щоб обнулити звинувачення в особливо тяжких злочинах, вчинених проти фінансової системи України, пред’явлені Лагуну.

Журналісти будуть слідкувати за роботою правоохоронців щодо притягнення до відповідальності Миколи Лагуна - другої за обсягом вкраденого у держави особи в Україні.

Головне