В Україні запрацювали фінансові програми для підвищення енергонезалежності, - Міненерго

В Україні запрацювали фінансові програми для підвищення енергонезалежності, - Міненерго

В Україні запустили фінансові програми для підвищення енергонезалежності споживачів та зміцнення енергетичної безпеки країни.

 Про це повідомляють у Міністерстві енергетики України.

"Уряд робить усе можливе задля того, щоб відновити енергогенеруючі потужності, які було зруйновано після масованих ракетних обстрілів з боку рф. Разом з тим пропонуємо власникам приватних та багатоквартирних будинків скористатись можливостями пільгових програм і підвищити свою енергонезалежність. Розвиток альтернативних джерел генерації енергії має стати складовою нової української енергосистеми, і подібні програми – безумовний вклад у це", – заявила міністр економіки Юлія Свириденко.

Українці можуть скористатися такими можливостями:

  • Кредитування для фізичних осіб на придбання генераторів електроенергії з альтернативних джерел. Кредит під 0% до 480 тис. гривень на строк до 10 років. Програму підтримують "Приватбанк", "Ощадбанк", "Укргазбанк", "Сенс Банк" і банк "Глобус".
  • Програма "Доступні кредити 5-7-9" для придбання сонячних панелей, інверторів, систем зберігання електроенергії та іншого обладнання. Кредит під 7% річних для ОСББ та ЖБК до 5 млн гривень на строк до 5 років. У програмі беруть участь 46 банків-партнерів.
  • Програма "ГрінДІМ". Держава компенсує до 70% вартості обладнання для сонячних електростанцій та/або теплових насосів, придбаних ОСББ та ЖБК. Сума компенсації: до 1 млн гривень на встановлення СЕС, до 2 млн гривень на встановлення теплових насосів, до 3 млн гривень при одночасному встановленні СЕС і теплового насоса. Програму підтримує Фонд енергоефективності.
  • Програма "Доступні кредити 5-7-9" для газотурбінних, газопоршневих або біогазових генераторів. Кредит до 150 млн гривень на строк до 10 років.
  • Пільгове кредитування для проектів з відновлення енергетичної інфраструктури. На перший рік – 13,5% річних або UIRD3M+0,5 %, з другого року – плаваюча ставка, але не більше UIRD12M + 3%. Кредит до 25 млн євро на строк до 5-7 років. Програму підтримують 19 банків-партнерів.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, в Міненерго заявили про покращення ситуації зі світлом в Україні.

Головне