В Україні триває гасіння 18 пожеж на території семи областей: залучено понад 1300 вогнеборців

В Україні триває гасіння 18 пожеж на території семи областей: залучено понад 1300 вогнеборців

На території Полтавської, Чернігівської, Київської, Харківської, Донецької, Рівненської та Сумської областей триває гасіння 18 масштабних пожеж, загальна площа яких становить понад 1,3 тисячі гектарів. До ліквідації залучено понад 1300 рятувальників та 300 одиниць техніки ДСНС.

Про це під час брифінгу розповів речник Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий, повідомляє пресслужба ДСНС. 

За словами речника, вогонь охопив лісову підстилку, суху траву, чагарники, сухостій та торф'яники. Гасіння ускладнюється через посушливу погоду, сильний вітер та наявність безводних ділянок, що вимагає підвезення води або прокладання рукавних ліній на великі відстані. Додатковими перешкодами є замінованість прифронтових і деокупованих територій, а також обстріли рятувальників ворогом.

З початку 2024 року в Україні зафіксовано понад 46 тисяч пожеж в екосистемах, майже п’ять тисяч з яких виникли внаслідок бойових дій. Порівняно з аналогічним періодом 2023 року, кількість пожеж зросла більш ніж удвічі. За даними ДСНС, 17 осіб загинуло, а 55 отримали травми під час пожеж.

ДСНС закликає громадян дотримуватися правил пожежної безпеки, особливо щодо випалювання сухої трави. Порушники можуть бути оштрафовані на суму від 1,5 до 6 тисяч гривень, залежно від виду порушення. За вісім місяців 2024 року виявлено понад три тисячі адмінправопорушень в екосистемах, а загальна сума штрафів склала понад 6,6 мільйона гривень.

Як писали “Ми-Україна” раніше, рятувальники Сумщини вже двічі з початку доби приборкували пожежі, що виникла внаслідок ворожих ударів у житловому секторі регіону.

Головне