В Україні припинили діяльність угруповання хакерів-вимагачів LockBit, - Нацполіція

В Україні припинили діяльність угруповання хакерів-вимагачів LockBit, - Нацполіція

В Україні правоохоронні органи припинили діяльність транснаціонального угруповання хакерів-вимагачів "LockBit", яке вважається найавторитетнішим у світі вимагачів.

Про це повідомила пресслужба Національної поліції України. Відомо, що це хакерське угруповання з 2019 року здійснило понад 3 тис. кібератак на інфраструктуру приватного сектору США та ЄС. Збитки через кібератаки дорівнюють мільярдам євро.

Загалом спецоперація відбувалась за участі слідчих Головного слідчого управління Нацполіції, кіберфахівців СБУ під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора, а на міжнародному рівні - за координації Європолу.

Ці хакери надавали вірусне програмне забезпечення та інфраструктуру як послугу афілійованим особам в країнах ЄС, які шифрували дані жертви, погрожували витоком інформації та вимагали викуп. Після отримання грошей вони розподіляли їх між командою й афілійованими особами. Останні отримували до 75% прибутку.

В Україні угруповання було представлено батьком і його сином. Від їхніх дій постраждали особи, підприємства, держустанови, а також заклади охорони здоров‘я у Франції. Поліція провела обшуки за місцями проживання у Тернополі. У фігурантів вилучили телефони і комп’ютерну техніку.

Внаслідок спецоперації заблоковано близько 200 пов‘язаних криптовалютних рахунків. Крім того, було видалено 34 сервери у Нідерландах, Німеччині, Фінляндії, Франції, Швейцарії, Австралії, США та Великій Британії. Це заблокувало діяльність основної хакерської платформи та іншої злочинної інфраструктури.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, в Україні у 2023 році кількість кібератак зросла на 15,9% у порівнянні з показником 2022 року, до 2543 інцидентів.

Головне