В Україні можуть обмежити некритичний імпорт додатковим оподаткування: що про це відомо

В Україні можуть обмежити некритичний імпорт додатковим оподаткування: що про це відомо

Національний банк України розглядає можливість обмежити некритичний імпорт додатковим оподаткування. Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Він наголосив, що такий крок можуть запровадити у випадку суттєвого зниження рівня міжнародної допомоги, яка фінансує зовнішньоторговельний дефіцит України. Це, за словами Ніколайчука, дозволить "посилити спроможність держави у фіскальній сфері".

Також заступник голови НБУ додав, що в умовах війни високий торговельний дефіцит є цілком нормальним явищем, адже в країні є значні руйнування виробничих потужностей та складнощі з логістикою. 

За словами Ніколайчука, навіть у мирні часи в Україні кілька разів виникали подібні ситуації, однак тоді їх вирішували способами, які нині недопустимі. Адже вони можуть підірвати обороноздатність України та потенціал нашої економіки, пояснив представник НБУ.

"В умовах війни маємо чітко пріоритезувати видатки економіки, на які цілі вони йдуть. Робити це за допомогою курсової політики точно не вийде. Для цього потрібно використовувати фіскальні важелі, наприклад можна диференціювати митні тарифи. Як крайній захід, уводити певні обмеження на некритичний імпорт або досить обмежувальні мита на таку продукцію", - заявив Ніколайчук.

Як повідомляли "Ми-Україна", президент Володимир Зеленський у середу, 10 січня, підписав два закони, які передбачають звільнення від податку на додану вартість та мита окремих товарів оборонного призначення.

Головне