В Угорщині проти реформи Орбана вийшли на протест підлітки: поліція застосувала сльозогінний газ

В Угорщині проти реформи Орбана вийшли на протест підлітки: поліція застосувала сльозогінний газ

Підлітки разом з дорослими вийшли на масові протести в Угорщині напередодні, 3 травня. Вони виступають проти освітньої реформи, запропонованої кабінетом прем'єр-міністра Віктора Орбана, пише Reuters.

Угорські силовики застосували проти неповнолітніх сльозогінний газ, п'ятьох людей на мітингу проти нового закону, який скасовує статус державних службовців вчителів, було затримано.

В поліції пояснили, що до таких дій їх змусили самі протестувальники. Частина з них, як кажуть правоохоронці, "відкололася" від основного натовпу та направилася до урядових офісів, ламаючи загородження та закидаючи поліцейських сміттям.

Журналіст Reuters, який був на місці події, розповів, що силовики вивчають відеозаписи інциденту, щоб ідентифікувати підозрюваних у правопорушеннях протестувальників.

Учорашні протести в Угорщині стали останніми у серії подібних акцій за останній рік. Люди вже тривалий час вимагають покращення умов праці вчителів. Близько 5000 освітян заявили, що підуть з професії, якщо новий закон про освіту набуде чинності, проте уряд Орбана це не зупиняє. Влада продовжує реформи, які позбавлять вчителів частини гарантій зайнятості.

Якщо закон буде прийнято, то з 1 червня максимальний денний робочий час вчителів збільшиться з 8 до 12 години, щотижневий робочий - з 40 до 48 годин, а кількість замін - з 30 до 80 годин на рік.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в тимчасово окупованому Сєвєродонецьку, що у Луганській області, залишилось близько 10 000 осіб. За даними керівника місцевої ВЦА, приїжджих, напевно, вдвічі більше.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.