В Орбана озвучили нову вимогу для зняття вето на €50 млрд для України, - Politico

В Орбана озвучили нову вимогу для зняття вето на €50 млрд для України, - Politico

Угорська влада сформулювала нову вимогу для розблокування бюджетної допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро від Євросоюзу в рамках довгострокової програми. Про це Politico дізналось від трьох власних джерел з числа європейських дипломатів.

Співрозмовники видання розповіли, що Угорщина зніме вето, якщо Європейська рада затвердить голосування за виділення коштів на щорічній основі. Вони додають, що у такому разі угорський уряд на чолі з Віктором Орбаном отримали б змогу щороку блокувати допомогу Україні або змушували б йти ЄС на поступки заради відмови від вето.

У матеріалі зазначається, що Угорщина сформулювала цю пропозицію під час зустрічі 27 бюджетних експертів ЄС у п'ятницю і направила відповідний документ до Ради ЄС, де наразі головує Бельгія.

Варто зазначити, що питання фінансування України з боку ЄС стоїть на порядку денному зустрічі послів країн-членів ЄС, запланованої на середу, 10 січня.

Низка дипломатів досить скептично розцінює ініціативу угорської сторони.

"Семирічний бюджет ЄС – це багаторічна структура, ми не можемо погоджувати це з року в рік", – пояснив один із них.

Нагадаємо, минулого місяця очільник МЗС Угорщини Петер Сіярто анонсував зустріч з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком у січні 2024 року. Під час неї сторони "матимуть можливість обговорити найактуальніші двосторонні питання".

Як писав "Ми-Україна" раніше, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може стати тимчасовим президентом Європейської ради у разі дострокової відставки Шарля Мішеля. Останній може залишити свою посаду вже в липні 2024 року і якщо посадовці не вирішать, хто обійматиме його замінить на цьому посту головування тимчасово перейде до Орбана.

Головне