В ООН офіційно підтвердили повернення Ель-Ніньо: чим це загрожує планеті

В ООН офіційно підтвердили повернення Ель-Ніньо: чим це загрожує планеті

Як і прогнозували науковці, небезпечний погодний феномен Ель-Ніньо повернувся. Його настання офіційно підтвердила Всесвітня метеорологічна організація ООН (ВМО), пише The Guardian.

Останній Ель-Ніньо спостерігався у 2016 році, який став найспекотнішим роком за всю історію досліджень.У ВМО наголошують на тому, що новий Ель-Ніньо настає на додаток до зростання глобального потепління, в організації назвали це "подвійним ударом" по планеті. Комбінація цих явищ може призвести до посилення і без того екстремальних погодних умов.

Фахівці переконані, що настання Ель-Ніньо вплине на погодні умови та клімат у значній частині світу. На думку експертів ВМО, найбільш ймовірно, це погодне явище домінуватиме у другому півріччі 2023 року. Утім з 100%-ю точністю оцінити масштаби та потужність його впливу вони поки що не можуть.

Традиційно Ель-Ніньо приносить із собою більшу кількість повеней на півдні США, півдні Південної Америки, Африканського Рогу (Сомалі, Ефіопія, Еритрея та Джибуті) та Центральної Азії, тоді як сильні хвилі тепла та посухи часто вражають східну Австралію, Індонезію, Південну Азію та Центральну Америку.

"Прихід Ель-Ніньо значно підвищить ймовірність того, що температурні рекорди будуть побиті, він стане причиною більш екстремальної спеки в багатьох частинах світу та в океані. Декларація ВМО – це сигнал урядам усього світу до активізації приготувань. Ранні попередження та попереджувальні дії щодо екстремальних погодних явищ, пов'язаних із цим великим кліматичним явищем, життєво важливі для порятунку життів та засобів для існування", - наголосив генсекретар ВМО Петер Таалас.

Як писав "Ми-Україна" раніше, науковці б’ють на сполох через рекордні температури в океані та на суходолі. Вони вважають, що глобальний клімат наближається до точки неповернення, а цілі зі стримування глобального потепління в межах 1,5 °C стають недосяжними.

Головне