В Офісі омбудсмана назвали кількість депортованих агресором дітей з України

В Офісі омбудсмана назвали кількість депортованих агресором дітей з України

російська федерація насильно вивезла з України 19 540 неповнолітніх. Як уточнив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець озвучена цифра охоплює лише тих дітей, депортація яких була офіційно підтверджена. 

Водночас в ході міжнародної конференції з прав людини "Свобода або страх" він наголосив, що агресор на цьому не зупинився і щоденно продовжує викрадати з українських міст неповнолітніх та вивозити їх в росію. 

"Якщо ми будемо повертати одну дитину кожного дня, то нам треба буде 55 років", - наголосив омбудсман. 

Лубінець додав, що в України є багато ініціатив, спрямованих на повернення викрадених рф дітей, проте інструментів для цього є "не дуже багато". 

"Але ми шукаємо все нові і нові конкретні інструментарії, як ми можемо повертати наших українських дітей", - додав він.

Нагадаємо, напередодні стало відомо про повернення з окупації вісьмох дітей, віком від восьми до 18 років. Їх визволенню посприяли влада Катару та ЮНІСЕФ. Катар погодився стати посередником у цьому питанні на прохання української сторони під час візиту в Київ у липні 2023 року прем’єр-міністра Катару шейха Мохаммеда бін Абдулрахмана аль-Тані. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у вересні Лубінець заявляв, що є підтвердження того факту, що в рф усиновили 386 дітей з України - "вони були поміщені в російській сім'ї, і по них або розпочалась процедура, або завершилась процедура всиновлення". Однією з тих, хто в рф скоїв такий злочин стала уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова, яка публічно заявила про всиновлення вивезеної з Маріуполя дитини. Цікаво, що після отримання ордера на арешт з боку Міжнародного кримінального суду, російська чиновниця почала говорити, що нібито взяла її під тимчасовий захист. 

 

Головне