В Офісі генпрокурора розповіли, як захищають бізнес від несправедливих дій правоохоронців

В Офісі генпрокурора розповіли, як захищають бізнес від несправедливих дій правоохоронців

В Офісі генпрокурора повідомили про збільшення скарг від українського бізнесу у виникненні проблемних питань з правоохоронними органами. Водночас таких звернення від іноземних інвесторів поменшало, повідомив під час панельної дискусії "Бізнес-клімат для Перемоги" голова управління захисту інвестицій ОГПУ Олександр Максименко. 

"Ми зараз в стадії активної трансформації бізнес-клімату, у нас змінюється велика кількість питань. Змінюються підходи до оцінки ризиків, до взаємодії держави з бізнесом і ще з позитивного - останнім часом бізнес дуже активно задіюється у питанні реформування в тому числі правоохоронних та державних органів, тощо. Бізнес не мовчить, бізнес приходить на зустрічі, розповідає про свої питання і ми намагаємося їх вирішити комплексно. Тому що бігати за кожним кейсом і закривати провадження щодо конкретних іноземних інвесторів - це минуле століття, зараз треба працювати над системними питаннями", - наголосив він.

Максименко підкреслив, що управління, яке перебуває під його керівництвом, є єдиним в правоохоронних органах , яке взагалі комунікує з бізнесом і готовий до обговорень з підприємцями будь-яких проблемних питань, включно з проявами тиску на доброчесний бізнес.

"Дуже складне питання відмежувати доброчесний бізнес від недоброчесного. Ми би не хотіли стати інструментом для уникнення від кримінальної відповідальності людей, які сьогодні порушують закон. Ми хотіли б навпаки підтримати тих людей, які є інвесторами, які забезпечують робочі місця, які можливо десь мають якісь проблеми з правоохоронним органами", - сказав він.

Максименко наголосив, що зі 100% скарг або кримінальних проваджень, які потрапляють на розгляд ОГПУ 80% мають певні формальні складові порушення. Такти чином, говорити про те, що на сьогодні правоохоронні органи просто так реєструють кримінальні провадження і починають слідчопроцесуальні дії не можна. 

"Одна з функцій, яка у нас - це як раз навчити в тому числі правоохоронні органи відрізняти оцей добросовісний бізнес від недобросовісного. У нас є чітка політика, яка транслюється Офісом генпрокурора на місця - бізнес, навіть якщо має порушення, має далі працювати. І ми насправді з цим боремося, у нас є досить багато напрацювань,ми розіслали багато орієнтаційних листівок, провели безліч нарад і ми навіть закріпили в кожній прокуратурі області людину, яка відповідає за захист інвестицій", - розповів він. 

На його словами, нині у Генпрокуратурі існують певні діалогові платформи, куди може бізнес через відповідні асоціації, Раду бізнес-омбудсмена через будь-які інші інституції, які займаються захистом інвестицій, звернутися до органу прокуратури за допомогою. Однак у цієї медалі є й інша сторона.

"Як тільки ми створюємо певні платформи для діалогу та показуємо ці інструменти, одразу з'являється трошки інший бізнес, який не є добросовісним та який намагається це використати в своїх власних інтересах. Часто буває, коли до нас приходять компанії, серед яких ті, які були пов'язані з рф і зараз перереєструються за кордоном і під виглядом нових інвесторів заходять в Україні і розповідають про тиск на бізнес", - пояснив Максименко.

Як писав "Ми-Україна раніше, заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма заявив про необхідність консолідувати інспекційні перевіряючі органи в одну структуру. Це, на його переконаня, має допомогти зменшити тиск на бізнес.

Головне