В Офісі генпрокурора розповіли про воєнні злочини рф проти дітей

В Офісі генпрокурора розповіли про воєнні злочини рф проти дітей

За півтора року повномасштабної війни росія вбила 503 дитини, 1117 були поранені. Також відомо про понад 19500 примусово переміщених дітей.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін, передає Офіс Генпрокурора у Telegram.

"Сьогодні в школах України лунає перший дзвоник. На жаль, для десятків тисяч дітей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, або були переміщені до рф, він означатиме не нові відкриття, а нові спроби русифікації. І шкільний дзвоник більше ніколи не пролунає для сотень дітей, вбитих окупантами", - йдеться у дописі.

У кримінальних провадженнях зафіксовано руйнування понад 2700 навчальних та виховних закладів.

Він зауважив, що діти в окупації або примусово депортовані до рф, піддаються "російському державному перевихованню". Це порушення норм міжнародного права. Ст. 50 IV Женевської Конвенції прямо забороняє державі-окупанту втручатися в освітню діяльність, здійснювану на окупованій території.

"Освітні стандарти" рф мають на меті не всебічний розвиток особистості, а стирання української ідентичності. Навчальні програми мілітаризовані й спрямовані на виховання постійної готовності до війни. Окупаційна "влада" вилучає українські книги та забороняє українську мову. Робить все, щоб знищити наше майбутнє і стерти минуле", - написали в Офісі генпрокурора.

Наразі розслідується понад 3000 проваджень стосовно воєнних злочинів проти дітей. Серед них – магістральне провадження щодо "ідеологічного перевиховання". В ході розслідування вивчено підручники та документи, знайдені у містах та селищах, звільнених від ворога.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Залужний потужним відео з захисниками привітав українців із 1 вересня.

Головне