В обмін на дрони росія надає Ірану кіберзброю, - WSJ

В обмін на дрони росія надає Ірану кіберзброю, - WSJ

В обмін на дешеві та ефективні БпЛА "Шахед", які застосовуються для ударів по українській інфраструктурі, росія надає Ірану кіберзброю. Зокрема країна-агресор передає Ірану засоби для цифрового спостереження.

Про це йдеться в матеріалі видання The Wall Street Journal. За даними анонімних співрозмовників газети серед посадовців Сполучених Штатів та Ірану, співпраця між Москвою і Тегераном активізувалась після того, як останній погодився надати, окрім дронів, також ракети малої дальності та танкові та артилерійські снаряди.

"Російська влада вирішила, що вигоди від поглиблення військових відносин з Іраном переважають будь-які недоліки", – йдеться в статті.

При цьому Іран хоче отримати кібердопомогу, а також десятки елітних російських ударних вертольотів і реактивних винищувачів. Крім того, він прагне допомоги в реалізації своєї ракетної програми дальньої дії.

За даними WSJ, ключовим постачальником кіберпослуг Ірану є російська компанія "Протей", яка має контракти з міністерством оборони рф. За понад рік повномасштабної війни росія передала Ірану засоби стеження за зв'язком, а також пристрої для підслуховування, сучасні фотоапарати та детектори брехні. Крім того, було надано програмне забезпечення, яке дозводяє іранській владі зламувати телефони дисидентів і політичних противників.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, аналітики Інституту вивчення війни (ISW) розповіли, що російське керівництво буде продовжувати використовувати самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка задля поглиблення співпраці з Іраном. Як зазначається, Лукашенко часто виступав як “васал Кремля” під час останніх поїздок до інших країн

Головне