В обговоренні миру в Україні не можна прирівнювати жертву та агресора, - Боррель

В обговоренні миру в Україні не можна прирівнювати жертву та агресора, - Боррель

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель вважає неправильним позицію деяких світових лідерів, які прирівнюють жертву та агресора у контексті повномасштабної війни росії проти України. 

Про це Боррель повідомив після засідання міністрів закордонних справ Євросоюзу, передає "Європейська правда".

"Усі хочуть, щоб війна закінчилась. Єдиний, хто, як видається, хоче продовжувати війну – це Путін. Ніхто не хоче миру більше, ніж Україна, саме тому ми підтримуємо ініціативу президента Зеленського щодо миру", – заявив Боррель.

Він зазначив, що був змушений пояснювати деяким світовим лідерам, чому неправильно прирівнювати Україну та росію у контексті врегулювання війни.

"Той, хто підтримує мир, не може прирівнювати жертву і агресора. Я був змушений обговорити цей меседж з усіма лідерами по всьому світу, які дуже зацікавлені у мирі, але продовжують прирівнювати жертву та агресора. Це призводить до миру, який не є чесним та справедливим та не гарантує права українського народу", – пояснив глава дипломатії ЄС.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Жозеп Боррель на саміті з питань оборони та безпеки в Брюсселі заявив, що Україна хоч і не виграла ще війну, однак росія вже зазнала військової поразки. При цьому він зазначив, що росія зазнала поразки, коли не змогла захопити Київ “за пару тижнів” та взяти Бахмут. Разом з тим євродипломат наголосив, що не потрібно ділити світ на Захід і решту. рф була б щаслива заявити про підтримку з боку “решти світу”.

Він заявив, що план Пекіна стосовно врегулювання конфлікту в Україні – нежиттєздатний. У питанні досягнення миру слід орієнтуватися тільки на пропозиції, які озвучив Київ.

Головне