В Норвегії раптово помер Хвалдімір - "кит-шпигун" російського походження

В Норвегії раптово помер Хвалдімір -

Білуха на ім'я Хвалдімір (Hvaldimir), яка стала світовою сенсацією через підозри у шпигунстві на користь рф, була виявлена без ознак життя 31 серпня. Вперше він привернув увагу міжнародної спільноти у 2019 році, коли його помітили біля берегів Норвегії з незвичайною упряжжю, на якій було написано "обладнання Санкт-Петербурга". 

Про знахідку мертвого кита у Рюфюльке-фьорді повідомив морський біолог і засновник Marine Mind Себастьян Странд, пише Animals 24-7.

"На жаль, ми знайшли Хвалдіміра мертвим у морі. Він помер, але поки не ясно, яка причина смерті", - зазначив він.

За його словами, єдиними видимими ушкодженнями туші Хвалдіміра були "зовнішні рани від птахів тощо".

"Очевидно, ще вчора він був у хорошому стані. Тому нам просто потрібно з'ясувати, що могло тут статися", - наголосив біолог.

Хвалдіміра живим в першій половині дня 31 серпня бачила низка місцевих жителів. Один з них - Даг Анфіндсен спостерігав за китом близько полудня, розповідав, що той пірнав, а потім знову з'являвся.

"Зрештою, я побачив, що Хвалдімір довгий час залишався на поверхні води. А потім з'явився червоний піонер [морський птах], який кружляв навколо Хвалдіміра, змусивши мене зрозуміти, що він, ймовірно, мертвий", - говорить очевидець.

Місцева влада та біологи швидко відреагували на повідомлення про смерть кита. Тіло Хвалдіміра було витягнуто на берег для проведення розтину та подальшого дослідження.

Ім'я Хвалдімір, як пояснила Іне Швебс з Verdens Gang, є поєднанням норвезького слова "кит" та імені російського диктатора Володимира Путіна.

Як писав "Ми-Україна" раніше, торік у травні Хвалдімір припливав до берегів Швеції

Головне