В МОЗ розповіли про готовність медичних закладів до зимового періоду

В МОЗ розповіли про готовність медичних закладів до зимового періоду

Українські лікарні готуються до зимового періоду для забезпечення безперебійної медичної допомоги, попри російські атаки на інфраструктуру. Для цього медзаклади оснащують генераторами, старлінками, свердловинами та автономними котельнями.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

За їхньою інформацією, наразі в українських лікарнях - 11 820 генераторів, з яких майже 4 тисячі доставлені у медзаклади під час повномасштабної війни. 

“Енергетичне обладнання спрацьовуватиме в умовах аварійного відключення електрики та постачатиме напругу в мережу. Генератори підживлюватимуть операційні, реанімації, кисневі станції та інше критично важливе обладнання, яке рятуватиме життя пацієнтів”, - йдеться у повідомленні.

Для забезпечення стабільної роботи керівництво медзакладів має перевірити працездатність такого обладнання та забезпечити ресурсами для безперебійної роботи.  Крім того, частина лікарень забезпечена станціями супутникового інтернету “Starlink” - 1185 таких станцій вже встановлено. 

“Лікарі залишатимуться на зв’язку навіть за умов відсутності електроенергії та перебоїв із мобільною мережею”, - додали у МОЗ. 

Також лікарні мають власні свердловини та автономні котельні. 962 медзаклади мають окрему свердловину, яка надасть безперебійний доступ до води і допоможе зберегти дотримання санітарно-гігієнічних норм роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Енергетична стратегія України: підготовка до зими та курс на декарбонізацію

З 642 медзакладів спроможної мережі 296 є повністю автономними, маючи власні котельні, свердловини та генератори. Усі 642 лікарні забезпечені генераторами, а 100 закладів потребують додаткових. Також понад 90 медзакладів мають сонячні панелі з акумуляторами, і триває активне оснащення інших закладів альтернативними джерелами енергії.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, початок опалювального сезону 2024-2025 в Києві готують з урахуванням погодних умов, тому подача тепла в домівки киян залежатиме від середньодобової температури.

Головне