В Міненерго оцінили, чи встигнуть з ремонтом до старту опалювального сезону

В Міненерго оцінили, чи встигнуть з ремонтом до старту опалювального сезону

В Україні триває безпрецедентна ремонтна кампанія енергосистеми, повним ходом здійснюється підготовка до прийдешнього опалювального сезону 2023/24. Чи буде ремонт завершений вчасно в ефірі "Ми-Україна" розповів заступник міністра енергетики Фарід Сафаров.

"Наступний опалювальний сезон буде надскладним, оскільки після попереднього - у нас дуже великі втрати в енергетичній інфраструктурі. На цей час Міненерго контролює плани-графіки виконання ремонтних робіт. Процес йде згідно з цими планами, очікуємо, що до початку зими ми закінчимо усі ремонті роботи. Деякі підприємства навіть з випередженням графіків здійснюють роботи", - сказав він.

Сафаров зазначив, що нині українська система потребує додаткових 1,7 ГВт в систему генерації електроенергії. Вже третину шляху до досягнення цього показника пройдена, енергетичні компанії виконують всі роботи згідно з встановленими графіками.

"Попри всі складнощі, пов'язані з військовими діями щонайменше відновлювальні і підготовчі роботи вбудують виконані вчасно", - наголосив заступник голови Міненерго.

Наразі вже п’ять атомних блоків, загальною потужністю 4,4 ГВт, повністю відремонтовано, ще чотири – знаходяться на фінальній стадії. Міністр енергетики Герман Галущенко раніше повідомляв, що під час прийдешнього опалювального сезону Україна задіє всі атомні енергоблоки, які перебувають на підконтрольній Україні території. Йдеться про дев’ять реакторів Південноукраїнської, Рівненської та Хмельницької АЕС.

Як писав "Ми-Україна" раніше, роботи з відновлення енергосистеми на прифронтових територіях ускладнюються російськими артилерійськими обстрілами та мінами, якими окупанти рясно всіяли території, з яких відходили. Лише у Херсоні з вини росіян загинуло 10 українських енергетиків.

Головне