В МАГАТЕ відреагували на обстріли рф поблизу Хмельницької АЕС

В МАГАТЕ відреагували на обстріли рф поблизу Хмельницької АЕС

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі висловив свою реакцію на вибухи, які сталися поблизу Хмельницької атомної електростанції 25 жовтня.

Про це повідомила пресслужба МАГАТЕ.

Гроссі відзначив, що цей інцидент ще раз підкреслює надзвичайно нестабільну ситуацію в галузі ядерної безпеки в Україні, і ця нестабільність буде існувати доти, поки триватиме ця війна. Він висловив обурення тим фактом, що численні вікна на місці події були розбиті, що демонструє, наскільки близькими були вибухи до самої електростанції, і попередив про можливість подібних подій у майбутньому.

Експерти МАГАТЕ підтвердили два потужних вибухи та отримали інформацію, що два безпілотники були збиті на відстані приблизно п'яти та 20 кілометрів від об'єкта.

Гроссі підкреслив, що в будь-який спосіб слід уникати ударів по атомним електростанціям, і зараз питання безпеки стає надзвичайно важливим.

Генеральний директор зазначив, що безпосереднього впливу дронів на територію станції не було, і вибухи не вплинули на роботу ХАЕС або її підключення до електромережі. Однак ударна хвиля завдала шкоди вікнам кількох будівель на території станції, включаючи корпуси реактора, допоміжний корпус, корпус спеціального обладнання, навчальний центр та інші об'єкти.

Сейсмічні станції, які розташовані навколо ХАЕС, зафіксували сейсмічні події, що виникли внаслідок вибухів. Точний обсяг завданих збитків оцінюється командою МАГАТЕ.

Як писав "Ми-Україна" раніше, парламент Уельсу визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Головне