В лісі під Києвом знайшли вісім британських винищувачів Hurricane часів Другої світової

В лісі під Києвом знайшли вісім британських винищувачів Hurricane часів Другої світової

У лісі під Києвом вчені виявили вісім британських винищувачів Hurricane часів Другої світової війни. Про це повідомляє ВВС.

Розкопали літаки у яру працівники Національного музею авіації України. Вони шукали бомбу часів Другої світової війни, а знайшли Hawker Hurricane. Ці літаки Велика Британія передала СРСР в рамках угоди про ленд-ліз для боротьби з гітлерівською армією. Всього під час Другої світової британці передали СРСР близько 3 000 одиниць таких літаків, однак дотепер такої кількості "Ураганів" одночасно не знаходили.

"Дуже рідко можна знайти цей літак в Україні. Це дуже важливо для нашої історії авіації, тому що раніше тут не знаходили жодного літака з ленд-лізу", - розповів колишній пілот авіакомпанії, який керує розкопками Олексій Штан.

У знайдених літаків немає інструментів, радіостанцій, кулеметів та інших деталей. Імовірно їх могли вилучити навмисно. 

Як відомо, в СРСР навмисно пошкоджували іноземну військову техніку, яка надавалася за ленд-лізом, щоб не оплачувати її оренду. Адже договір ленд-лізу передбачав оплату лише у випадку, якщо техніка вціліла після війни.

У лісі під Києвом виявили вісім британських винищувачів Hurricane
У лісі під Києвом виявили вісім британських винищувачів Hurricane

Як повідомляли "Ми-Україна", міністр культури Олександр Ткаченко розповів, що осушені внаслідок підриву Каховської ГЕС території дуже цікавлять “чорних археологів”.

Головне