В Харкові поліція викрила кол-центр, в якому ошукали громадян Латвії майже на 11 млн грн

В Харкові поліція викрила кол-центр, в якому ошукали громадян Латвії майже на 11 млн грн

Співробітники кіберполіції Харкова розкрили масштабну схему шахрайства, жертвами якої стали громадяни Латвії яких ошукали майже на 11 мільйонів гривень. 

Про це повідомляє Національна поліція України.

Організована злочинна група з Харкова, яку очолював 27-річний мешканець, ошукала громадян Латвії на майже 11 мільйонів гривень, пропонуючи фальшиві інвестиції в криптовалюту. Кіберполіція затримала п'ятьох учасників, включаючи організатора схеми.

Фігуранти шахрайської схеми телефонували латвійським громадянам, пропонуючи інвестувати в криптовалюту або акції з обіцянкою високих прибутків. Потерпілі переходили за наданими посиланнями, що дозволяло злочинцям отримати доступ до їхніх комп'ютерів і встановити на них особистий кабінет фальшивої платформи. Щоб схема виглядала переконливо, злочинці створили й підтримували інтернет-сайти, які імітували реальні торгові платформи.

Коли потерпілі намагалися вивести свої кошти, шахраї запевняли їх чекати або вкладати більше грошей. Насправді ж гроші надходили на криптовалютні гаманці організаторів і потім виводились у готівку через підконтрольні обмінні пункти.

Кіберполіцейські Харкова провели двадцять обшуків. Вилучено документи, техніку, сім-карти, гроші в еквіваленті близько 160 тисяч доларів, 250 тисяч гривень, гранату та п'ять елітних автомобілів.

Затриманим оголошено підозру за ч. 5 ст. 190 ( шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах в складі злочинної організації) та ч. 1 ст. 255, ч.2 ст. 255 ( створення та участь у злочинній організації)  Кримінального кодексу України. 

Триває досудове розслідування, в якому беруть участь правоохоронці Латвії та Євроюст. Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора України.

Як писали “Ми-Україна” раніше, у Києві правоохоронні органи викрили масштабну корупційну схему за участю високопосадовця Міністерства енергетики України. Заступника міністра та трьох його спільників за сприяння голови Міненерго було затримано під час отримання хабаря у розмірі 500 000 доларів США.

Головне