В ЄС застерегли Словаччину від ухвалення закону про “іноагентів”

В ЄС застерегли Словаччину від ухвалення закону про “іноагентів”

Європейська комісія попередила Словаччину про негайні судові заходи у разі ухвалення закону, що вимагає від НУО, які отримують фінансування з-за кордону, називати себе “організаціями з іноземною підтримкою”.

Про це сказала віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова, повідомляє Reuters. 

“Я була в Братиславі і була дуже чіткою. Якщо ви будете слідувати прикладу Угорщини щодо закону про неурядові організації, ми негайно розпочнемо процедуру порушення (за порушення законодавства ЄС), тому що у нас уже є рішення суду”, - сказала віце-президент Європейської комісії перед публікацією щорічного звіту ЄС про верховенство права. 

У 2017 році Угорщина прийняла подібний закон про НУО, які фінансуються з-за кордону, але скасувала його в 2021 році після того, як Європейський суд визнав його незаконним.

Європейська комісія вже веде боротьбу з Угорщиною з питань верховенства права, стримуючи фінансування ЄС. На початку свого шестимісячного ротаційного головування в ЄС Будапешт також викликав невдоволення своїх партнерів “мирною місією” прем'єр-міністра Віктора Орбана, яка включала переговори з російським диктатором Володимиром Путіним у Москві. Подібні судові тяганини з Польщею закінчилися після зміни уряду минулого року.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який очолює уряд з минулого року, зіткнувся з критикою за зміни до кримінального кодексу, реформи суспільного мовника, припинення державної військової допомоги Україні та зближення зовнішньої політики з росією.

Фіцо заявив, що врахував рекомендації звіту ЄС про верховенство права, і відповідні міністерства будуть вести діалог з Комісією. Однак він додав, що критика пов'язана з розбіжностями щодо зовнішньої політики, де Комісія прагне “слухняності”.

Звіт про верховенство права охоплює судову систему, корупцію, свободу ЗМІ та різноманітні системи стримувань і противаг, включаючи громадянське суспільство. Він пропонує необов’язкові рекомендації всім 27 членам ЄС.

Як писали "Ми-Україна" раніше, безпека Європи нині залежить від України, тому всі європейські країни повинні бути зацікавлені у перемозі Києва.

Головне