В Івано-Франківську військкомати фіктивно брали на службу родичів чиновників і футболістів

В Івано-Франківську військкомати фіктивно брали на службу родичів чиновників і футболістів

В Івано-Франківську військкомати фіктивно брали на "військову службу" родичів чиновників і футболістів клубу "Прикарпаття".

Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань. Як зазначається, працівники відомства викрили в Івано-Франківську схему фіктивного зарахування на військову службу до підрозділів охорони Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки родичів керівництва міста.

"У ході досудового розслідування Бюро встановило особи деяких керівників складу територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які налагодили  протиправну схему фіктивного зарахування громадян на військову службу в роти охорони ТЦК та СП", - йдеться в повідомленні.

"Новобранці" отримували можливість не проходити військову службу, проводячи час на власний розсуд. Деякі з них брали участь у футбольних матчах у складі футбольного клубу з Прикарпаття. Крім того, вони отримували від держави грошове та матеріальне забезпечення рахунком бюджетних коштів.

"Такі дії військових посадовців становлять пряму загрозу національній безпеці України та підривають авторитет територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, що шкодить виконанню мобілізаційних заходів", - розповіли в ДБР.

Спільно з УСР Нацполіції ДБР провело близько 30 обшуків у військкоматах Івано-Франківської області, обласній військово-лікарській комісії, а також за місцями проживання фігурантів. Правоохоронці перевіряють можливі протиправні дії персоналу під час проведення мобілізації, проходження служби та протиправного отримання грошового забезпечення.

За результатами буде вирішуватись питання повідомлення про підозру окремим військкомам.

Розслідування проводиться у межах розпочатого кримінального провадження за ч. 5 ст. 426-1 КК України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинене в умовах воєнного стану).

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, співробітники Державного бюро розслідувань прийшли з обшуками відразу у низку військкоматів та ВЛК у трьох областях. Йдеться про обшуки у Вінницькій, Черкаській та Київській областях.

Головне