В італійській Болоньї приготувалися до обвалення однієї з двох падаючих веж висотою 47 метрів

В італійській Болоньї приготувалися до обвалення однієї з двох падаючих веж висотою 47 метрів

У Болоньї триває підготовка до обвалення однієї з двох знаменитих веж, які були зведені більш як 900 років тому. Йдеться про вежу Гарізенда, яка разом з сусідньою вежею Азінеллі є візитівками італійського міста. 

Як пише CBS News, причиною майбутнього обвалення є надмірний нахил вертикальної домінанти. На сьогодні висота вежі Гарізенда становить 47 метрів, однак з огляду на те, що нахилятися будівля почала ще з XIV століття, її довелось вже тричі "скорочувати". Нараз кут нахилу історичної пам'ятки складає 4 градуси, що на один градус менш ніж у Пізанської вежі. Відхилення від осі перевищує 3 метри.

Цього жовтня влада Болоньї вирішила обгородити зону навколо вежі для убезпечення людей. Такою було прийнято рішення про зведення спеціальної споруди поблизу об'єкта для захисту сусідніх будівель в момент її обвалення. 

"У новому звіті експертів  вказано, що вежі загрожує великий ризик падіння, тому ми маємо бути готові до будь-якої непередбаченої обставини", - заявляє місцева влада.

Місцеві видання зазначають, що технічний стан вежі став викликати побоювання ще у 2022 році. Але лише за рік показник датчиків, які відстежують рух давніх пам'яток, викликав тривогу та змусив владу негайно закрити території поблизу небезпечного об'єкта, зокрема і рух на автодорогах неподалік нього. 

У ЗМІ також наголошують, що єдиного прогнозу стосовно того, скільки ще простоїть вежа немає.

Як відомо, згадка про вежу є творі "Божественна комедія" італійця Данте Аліг'єрі. Цей уривок вигравіюваний на меморіальній дошці всередині самої пам'тки.

imgonline-com-ua-Resize-v1GOrdZeObT.jpg (118 KB)

Як писав "Ми-Україна", наприкінці листопада Україна та Італія підписали Меморандум про взаєморозуміння між парламентами.  

Головне