В Іспанії затримали банду, яка вивезла скіфське золото з України на 60 млн євро

В Іспанії затримали банду, яка вивезла скіфське золото з України на 60 млн євро

У столиці Іспанії Мадриді правоохоронці затримали банду, яка незаконно вивозила з України скіфське золото. У них вилучили 11 золотих монет вартістю понад 60 мільйонів євро. Про це пишуть у Пресслужбі поліції Іспанії.

Агенти Нацполіції та робітники СБУ провели спільну операцію у Мадриді. Вони заарештували трьох іспанців та двох українців, які причетні до незаконного вивезення культурних цінностей з України. Під час операції правоохоронці вилучили 11 золотих монет, вартість яких оцінюється у 60 мільйонів євро. Загалом вилучили золоті прикраси великої історичної та економічної цінності, які викрали та незаконно вивезли з України та збиралися продати в Мадриді.

Золото належить до греко-скіфської культури VIII-IV століть до нашої ери. Його показували на виставці в одному з київських музеїв у 2009-2013 роках. А у 2016 році вивезли контрабандою з України.

Перший артефакт, а саме золотий пояс із головами баранів, слідчі знайшли та вилучили у 2021 році. А у 2022 році стало відомо, що планується продаж інших цінностей, що за характеристиками схожі на пояс. Нині ж затримали п'ять підозрюваних та вилучили 11 золотих монет. Усі артефакти вивчають в Національному археологічному музеї та в Інституті культурної спадщини Іспанії. 

Як писали "Ми-Україна" раніше, терикон під Авдіївкою в Донецькій області перетворився для російських окупантів "на щось сакральне".

"Ворог постійно кидає туди свої великі і малі групи. Усі бачили вже і неодноразово як вони лежать - загоряють, "підвтомлені". Тим не менш, терикон - це важлива стратегічна висота. Тому вони не полишають ні спроб, ні бажання його все-таки захопити", - зазначив керівник МВА в ефірі.

 

 

Головне