В Грузії на акцію протесту щодо закону про іноагентів вийшли понад 200 тисяч осіб

В Грузії на акцію протесту щодо закону про іноагентів вийшли понад 200 тисяч осіб

В Тбілісі 11 травня відбувся багатотисячний антиурядовий протест, де люди вимагали скасування закону про "іноагентів".

У цих подіях брали участь щонайменше 200 000 осіб, що робить цей протест найбільшою демонстрацією в історії Грузії.

Згідно з фактчекінгом від команди Visioner, кількість учасників антиурядового протесту насправді становила щонайменше 200 000осіб, а можливо й близько 300 000. За допомогою платформи Mapchecking розрахували, що на площі Європи у Тбілісі у піку події було близько 200 100 осіб.

Акцію завершили концертом, де виступали популярні виконавці, що майже експромтом виступали на невеликій сцені. Також до присутніх зверталися противники цього обговорюваного законопроєкту. Музиканти та письменники виступають з промовами, серед них - Ніно Катамадзе.

Учасники протесту проти закону про "іноагентів" планують провести ніч біля парламенту Грузії перед початком розгляду цієї ініціативи у третьому читанні 13 травня. їх закликають взяти дощовики, портативні зарядні пристрої та інші необхідні речі для тривалого пікету.

Довідка.

Це не вперше люди виходять на протест проти цього законопроєкту. Опозиційний мітинг відбувся 8 березня. Мітингувальники принесли велику кількість грузинських та українських прапорів, а також прапорів Європейського Союзу.

Тоді ж в ЄС попередили Грузію про серйозні наслідки ухвалення закону про "іноагентів".

9 березня з парламенту відкликали законопроєкт про "іноагентів". Втім 8 квітня владна партія Грузії повторно зареєструвала цей законопроєкт.

16 квітня в Грузії тисячі людей знову вийшли на протест до парламенту. Лідери опозиції закликали не ухвалювати "російський" закон і "не позбавляти Грузію європейського майбутнього".

Наступного дня верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель застеріг Грузію про проблеми зі вступом в ЄС через закон про іноагентів.

2 травня у Грузії вночі спалахнули нові протести.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, президент США Джо Байден заявив, що припинення вогню у Секторі Гази може настати "хоч завтра", якщо ХАМАС звільнить заручників, яких утримують. 

Головне