В Естонії ухвалили закон про використання російських активів для компенсації Україні, - ERR

В Естонії ухвалили закон про використання російських активів для компенсації Україні, - ERR

Президент Естонії Алар Каріс 30 травня підписав закон, який дозволяє використовувати заморожені в рамках санкцій російські активи для компенсації Україні за збитки, завдані війною.

Про це повідомляє ERR.

Каріс зазначив, що відповідно до закону може бути конфісковано та використано для відшкодування збитків лише майно тих, “чиї зв'язки з вчиненням або сприянням протиправним діянням встановлені та достатньо доведені”. Він підкреслив, що факт замороження активів через міжнародні санкції не є достатньою підставою для конфіскації майна.

Президент додав, що закон стосується лише тих, хто активно брав участь у військовій агресії або порушенні норм ведення війни. Хоча конфіскація майна у зв'язку з участю в агресії може викликати юридичні питання, Каріс наголосив на необхідності політичного вибору в такій ситуації.

“Ми повинні знайти ефективні способи гарантувати право жертв агресії на компенсацію від винних”, – зазначив Каріс. 

Закон, ухвалений 15 травня, дозволяє використовувати заморожене майно людей та підприємств, що сприяли незаконним діям росії, для компенсації збитків, завданих Україні.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, президент США Джо Байден наближається до того, аби дозволити Україні використовувати західну зброю для ударів по території рф.

Головне