В енергосистемі знову є дефіцит: чим він викликаний

В енергосистемі знову є дефіцит: чим він викликаний

Українська система у понеділок, 11 грудня, продовжує функціонувати у умовах дефіциту потужності. В "Укренерго" пояснили, чим він викликаний. 

Дефіцит в енергосистемі: причини

  • недостатній для покриття потреб споживачів обсяг генерації

"Сьогодні одразу три енергоблока не включились в роботу у визначений час через продовження терміну аварійного ремонту. На інших блоках теплоелектростанцій тривають аварійні та планові ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні", - пояснюють в "Укренерго". 

  • підвищене споживання 

Рівень споживання вже від ранку на більш як 2% перевищує той, на який розраховували енергетики. Цей обсяг відповідає генерації як мінімум двох блоків ТЕС, яких у наявності на сьогодні немає. У низці регіонів споживання підвищене через такі пориви вітру та ожеледицю. 

В "Укренерго" закликали українців ощадливо використовувати електрику, особливо у пікові години - вранці та ввечері. 

Для покриття дефіциту, який виник в енергосистемі країни, здійснюється імпорт електроенергії. Сьогодні українська сторона користується аварійною допомогою Румунії та Польщі.

Нагадаємо, внаслідок ракетного удару по Києву, який ворог здійснив під ранок 11 грудня, сталось відключення електроенергії у 120 столичних споживачів. Загалом по Україні знеструмлено майже пів тисячі населених пунктів в 11 областях.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Міністерство енергетики звернулось до українського бізнесу із закликом наростити імпорт електроенергії з-за кордону. У відомстві пояснили, що це дасть змогу нашій країні краще балансувати енергосистему. До того ж на сьогодні суттєвої цінової різниці на електроенергію в Україні та ЄС немає.

Головне