В "Енергоатомі" попередили про нову загрозу радіаційній безпеці на ЗАЕС

В

На Запорізькій атомній електростанції, яка зараз перебуває під контролем російських окупантів, виникла нова загроза ядерній та радіаційній безпеці. У найближчий час закінчується дозволений шестирічний термін перебування ядерного палива в усіх шести реакторах, який встановив виробник.

Про це повідомив в.о. голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Він застеріг, що подальша експлуатація цього палива порушує технічні специфікації і може призвести до пошкодження паливних елементів, що в свою чергу може призвести до радіаційної аварії.

"Намагання загарбників почергово переводити енергоблоки ЗАЕС зі стану "холодний зупин" у "гарячий" ще більше розхитують ситуацію, не кажучи вже про відверте порушення умов ліцензій Держатомрегулювання на експлуатацію цих ядерних установок, тобто водночас і вимог українського та міжнародного законодавства", - підкреслив Котін.

Нагадаємо, голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі повідомив про заплановане ним відвідування окупованої росіянами Запорізької АЕС. Візит має відбутися у найближчі два тижні.

Він нагадав, що від самого початку російського повномасштабного вторгнення Агентство в Україні здійснило вже понад 100 місій. 

Як відомо, днями МАГАТЕ повідомило про повторне замінування росіянами окупованої Запорізької АЕС.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, російські окупанти вчергове атакували Херсонщину, є постраждалі.

Головне