В Чехії активістам загрожує ув’язнення за українські прапори перед російськими будинками

В Чехії активістам загрожує ув’язнення за українські прапори перед російськими будинками

В Чехії розпочалося кримінальне провадження проти семи активістів з групи Kaputin, які в лютому цього року намалювали багатометровий український прапор у районі російських будинків у Празі.

Про це повідомляє Seznam Spravy.

а словами речника празької поліції Річард Грдіна, поліція обвинувачує семеро осіб у вчиненні злочину у вигляді пошкодження чужого майна, що може призвести до до трьох років позбавлення волі. Збитки від пофарбованої території оцінюються приблизно в 50000 крон, а місце, де відбувалася акція, є зоною пам'ятки.

Група Kaputin, яка активно протистоїть російській агресії в Україні з моменту початку вторгнення, провела цю акцію не тільки з метою привернути увагу до двохріччя окупації України та наголосити на необхідності підтримки з боку західних країн. Вони закликали чеський уряд заморозити російські активи в Чехії та спрямувати кошти на допомогу Україні.

На прес-конференції, запланованій на четвер, активісти мають намір прокоментувати кримінальне провадження. 

“Ми вважаємо, що, враховуючи весь контекст, це мав бути проступок. Нас не хвилювало псування чужого майна. Це був політичний протест, який ми вважаємо набагато серйознішим, ніж якийсь малюнок на тротуарі”, - сказав член групи Вацлав Нємец.

Група Kaputin в минулому також проводила акції проти російської присутності в Чехії, включаючи вивішування банера на будівлі, яка належить російському виробнику зброї, та демонстрацію статуї російського диктатора Володимира Путіна на золотому унітазі.

Як писали "Ми-Україна" раніше, українські хакери атакували декілька компаній в росії, які підтримують війну, зокрема, деякі компанії допомагають окупаційним військам.

Головне