В авіакатастрофі загинув Вільям Андерс, який здійснив перший пілотований політ до Місяця

В авіакатастрофі загинув Вільям Андерс, який здійснив перший пілотований політ до Місяця

У США в авіакатастрофі загинув 90-річний Вільям Андерс, колишній астронавт місії "Аполлон-8", яка у 1968 році здійснила перший пілотований політ до Місяця.

Про це повідомляє Associated Press.

Літак, яким він керував, впав у води штату Вашингтон. 7 червня надійшло повідомлення про падіння літака моделі Beech A45 у воду. Тіло Вільяма Андерса було знайдено того ж дня, це підтвердив його син. На борту перебував лише пілот.

Національна рада з безпеки на транспорті та Федеральне авіаційне управління США розслідують аварію.

Андерс відомий тим, що у 1968 році зробив знамениту фотографію "Схід Землі", на якій планету видно як блакитну кулю з космосу.

Генерал-майор у відставці вважав цю фотографію своїм найважливішим внеском у космічну програму. Перше кольорове зображення Землі з космосу змінило сприйняття планети, викликавши глобальний екологічний рух, оскільки показало, наскільки тендітною та ізольованою здається Земля з космосу.

Місія "Аполлон-8" у грудні 1968 року стала першим польотом людини за межі навколоземної орбіти, під час якого космічний апарат досяг Місяця і повернувся назад. Це заклало основу для висадки Ніла Армстронга на Місяць через сім місяців.

У 1997 році Андерс в інтерв’ю зазначив, що ймовірність того, що екіпаж "Аполлона-8" не повернеться, була приблизно одна до трьох. Такими ж були шанси на успіх місії, і стільки ж шансів, що вона взагалі не розпочнеться.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, британські лікарні вимушені скасовувати онкологічні операції через російську кібератаку .

Головне