В Аргентині обрали нового президента: перша заява "економіста з бензопилою" Хав'єра Мілея

В Аргентині обрали нового президента: перша заява

В Аргентині пройшли президентські вибори, за підсумками яких новим главою держави став вкрай правий лібертаріанець Хав'єр Мілей. Як пише The Guardian, кандидат на прізвисько "економіст з бензопилою" обійшов свого головного конкурента лівоцентристського міністра фінансів Серджіо Маси.

"Сьогодні починається відновлення Аргентини. Сьогодні історична ніч для Аргентини", - заявив він, додавши, що його перемога на виборах є дивом. 

У передвиборчій кампанії Мілей, який офіційне обійме пост глави держави 10 грудня, обіцяв скасувати центробанк та нацвалюту; доларизувати аргентинську економіку; розірвати відносини з росією та Китаєм, а також не допустити вступу країни до союзу БРІКС (Бразилії, рф, Індії, КНР та Південної Африки).

У своєму першому зверненні після отримання перемоги на виборах Мілей заявив, що Аргентина потребує радикальних змін. 

"Сьогодні ми повертаємося на шлях, з якого нам ніколи не слід було сходити. Сьогодні ми знову підтримуємо ідеї свободи, які зробили нас наддержавою номер один у світі у ХІХ столітті", -заявив він.

Новообраний глава держави заявив, що "зробить Аргентину великою" упродовж наступних 35 років. 

"Я хочу уряд, який виконує свої зобов'язання, поважає приватну власність та вільну торгівлю. Досить зубожілої кастової моделі", - цитує його слова видання Buenos Aires Herald.

Його обрання вже привітали експрезидент США Дональд Трамп, засновник Tesla та SpaceX Ілон Маск:

  • "Весь світ дивився! Я дуже пишаюся Вами. Ви зміните свою країну і справді зробите Аргентину знову великою", - написав Трамп.
  • "На Аргентину чекає процвітання", - зазначив Маск.

Водночас ліві президенти Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва та лідер Колумбії Густаво Петро були не настільки оптимістичні. Так, колумбійський глава держави наголосив, що перемога "вкрай правих в Аргентині - це сумно для Латинської Америки".

Нагадаємо, Мілей від самого початку російського вторгнення в Україні рішуче засудив агресію. В одному з інтерв'ю він заявив, що "був одним із перших, хто засудив вторгнення в Україну".

Як відомо, 2024 рік стане рекордним щодо виборів в світовій історії: проголосувати має близько половини населення Землі. Де і кого саме обиратимуть та які волевиявлення для України є найважливішими читайте у матеріалі "Ми – Україна".

Головне