В Антарктиді під час зими зафіксували плюсову температуру

В Антарктиді під час зими зафіксували плюсову температуру

На українській станції “Академік Вернадський” 16 липня в Антарктиді зафіксовано значне підвищення максимальної добової температури на 8°C.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.  

Температура середнього дня піднялося з -4,2°C до +4,5°C. Це тепло зберігалося протягом двох днів, йшов дощ та мокрий сніг. Подібні температури були також відзначені на британській станції “Розера”, що розташована на 300 км південніше “Вернадського”.

Ці температурні аномалії пояснюються явищем, відомим як “атмосферна ріка” - вузька смуга з високою концентрацією вологи, яка переносить теплі повітряні маси з тропіків у полярні регіони. Якщо такі події стануть регулярними, це може призвести до інтенсивного танення льодовиків та розпріснення прибережних вод, що загрожує екосистемам Антарктиди та навколишнього океану.

“Загалом останні п’ять років температури на станції рідко опускаються нижче -10°С, тоді як для попередніх 5 років вони так само рідко, але були нижче -15°С. До 1980-х взимку температури падали до -30°С. Тобто потепління – дуже виразне в Антарктиді, і є тенденцією, що стосується всієї нашої Планети”, - йдеться у повідомленні. 

Як писали "Ми-Україна" раніше, кількість отруєнь у Києві за останні три тижні збільшилася майже втричі.

Головне