(Не)помітні історії: у 10 містах України пройде виставка про людей, які через війну залишили свій дім

(Не)помітні історії: у 10 містах України пройде виставка про людей, які через війну залишили свій дім

У 10 містах України пройде виставка “(Не)помітні історії” з розповідями девʼяти українців, які пережили жорстокі звірства російських окупантів. Про це йдеться на сайті Платформи Допомоги Врятованим.

На світлинах, які будуть представлені на виставці зображені найцініші речі людей, які змушені були покинути свої домівки через війну. Зокрема, люди забирали прикраси, які окупанти намагалися зірвати на блокспосту, записку від подруги, синьо-жовту стрічку, ключі від квартири, книгу із Маріупольської бібліотеки.

photo_2023-12-07 15.13.06.jpeg (81 KB)

"У Центрах допомоги врятованим внутрішньо переміщені українці отримують безоплатну комплексну соціально-психологічну підтримку, але не менш важливою для них є підтримка від усіх, хто їх оточує. У фотопроєкті “(Не)помітні історії” ми показали речі девʼяти героїв крізь туман, щоб нагадати суспільству, що за цифрами статистики стоять життя, спогади та мрії людей, яких війна змусила покинути власний дім. Маємо памʼятати, що допомагати з адаптацією та підтримувати внутрішньо переміщених людей надважливо", - зазначає  представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Діана Массімо.

photo_2023-12-07 15.13.08.jpeg (95 KB)

За даними міжнародних організацій, понад пʼять мільйонів людей в Україні стали внутрішньо переміщеними особами.

"Покидати дім і рідне місто було дуже боляче - все там було мені дороге, але й залишатися під окупантами я теж не могла. Зараз я знаю, що в будинок зайшли росіяни й усе з нього винесли. Але ключі я дуже бережу - це мій звʼязок з рідним домом, і я хочу відімкнути ними свої двері, Коли я тільки переступила поріг Центру допомоги врятованим, я вже розуміла, що тут моє: мені тут приємно та затишно, як удома", - розповідає одна із героїнь виставки.

photo_2023-12-07 15.13.07.jpeg (71 KB)

Жінка мрія відкрити центр допомоги у рідному місті, він буде дуже потрібен там після деокупації.

Виставка відбудеться в Центрах допомоги врятованим  у 10 містах України:

  • У Чернівцях із 7 грудня;
  • У Полтаві з 8 грудня;
  • В Одесі з 8 грудня;
  • У Дніпрі з 11 грудня;
  • У Харкові з 11 грудня;
  • У Кропивницькому з 11 грудня;
  • У Мукачеві з 11 грудня;
  • У Києві з 11 грудня;
  • У Запоріжжі з 12 грудня;
  • У Львові з 13 грудня.

Як писав "Ми-Україна" раніше, з-під завалів у Сумській області врятували 66 унікальних історичних гравюр, присвячених Голодомору. Їх знайшли після обстрілу училища в регіоні.

Головне