Утретє за чотири місяці: в Ісландії знову вивергається вулкан, оголошена евакуація

Утретє за чотири місяці: в Ісландії знову вивергається вулкан, оголошена евакуація

Правоохоронні органи Ісландії оголосили про запровадження режиму НС через виверження розпеченої лави з нової вулканічної тріщини на півострові Рейк'янес. Через вулканічну активність триває евакуації людей з міста Гріндавік, пише The Guardian.
 
На відеозображеннях, які показали у місцевому метеобюро, можна побачити яскраву лаву та дим, що над нею клубиться. Місцеві надзвичайники відправили до місця виверження вертоліт задля визначення точних координат виникнення нової тріщини. 

Попередньо, новий розлам опинився неподалік попереднього що виник 8 лютого. Лава з нової тріщини текла у південному напрямку у бік дамб, зведених для захисту Гріндавіка.

У п'ятницю, 15 березня, Ісландське метеобюро випустило попередження про скупчення магми під землею у вказаному регіоні. Фахівці не виключили, що найближчими днями цей процес може закінчитися виверженням "без особливого попередження". 

Жителям Гріндавіку нема спокою ще з листопада. Тоді місто зазнавало численних землетрусів, які призвели до руйнувань житла та утворення величезних тріщин на автодорогах. У січні на околиці міста відкрився розлам, з якого лава ринула на вулиці та перетворила на попіл три будинки. 8 лютого поблизу населеного пункту сталось ще одне виверження.  Додому після евакуації жителям Гріндавіка дали зелене світло на повернення лише у лютому. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, наприкінці лютого найнебезпечніший вулкан Мексики - Попокатепетль - 77 разів виверг попіл і дим у небо. Шлейф вулканічного попелу піднявся на висоту у 6,1 км, що послужило причиною скасування авіарейсів. 

Головне